Szalmabábverseny minden szeptemberben


SZALMABÁBVERSENY!


A kiállított munkák, Olaszyné Fülöp Anita ismertető szövegével:

A 2015. évi szalmabábok versenyén a készítők egy része tudatosan vagy tudat alatt egy-egy irodalmi művet elevenített fel kompozíciójával.


Mikóné Fülöp Éva munkája a kereszteződésnél, Napóra előtt:
E két vidám emberhez órát lehetne, állítani napórát.
Az elmúlt egy órában egyenletes tempóban, pontosan és kereken három percenként emelték szájukhoz ütött-kopott bádogbögréiket, s a csinos hölgyek piros ajkát egyetlen zokszó sem hagyta el.
Türelmesen várják, hogy az italozás ütemében keletkezzen egy apró időrés, lehet ebből még lánykérés!!


Sárközi Lászlóné munkája a Kossuth utcában:
Marcsi néni - könyvtárosunk portája előtt az angol irodalom gyöngyszeme – a Rómeó és Julia erkély jelenete nyer új értelmet.
 
„Hogy jössz be hozzánk, mondd nekem s miért?
A fal magas, megmászni is nehéz..”

 
…. de itt van, ez a kötélhágcsó … jöjj!!!
S a bortól eszét vesztett, de kedvet és bátorságot lelt hős szerelmes már indul is bizonyítani tehetségét. 
S Júliája, élénk piros kalapban, nagy lelkesedéssel várja.
 


Farkas Sándorné és Farkas Anita munkája a Rákóczi utca végén:
Lencsi-lányok költöztek ismét az ősz beálltával a Rákóczi utcába.
Szépek kedvesek ..őszcsalogatóak.
 
„Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici házikó,
Icipici házikóban, icipici ágyikó.
Ottan élt éldegélt …..

 
két  icipici lencsilány….
a faluvégén … szép takaros porták előtt, a kukoricát termő cseresznyefa árnyékában,  a lepkével és szitakötővel meleg és fénylő barátságban.

És ha meg nem haltak, ma is élnek,
Ma sincs vége a mesének,
Ma sincs vége, sosincs vége…..

 

Szigeti Éva munkája a volt Teke Söröző előtt:
Hemingway: Az öreg halász és a tenger
 
A mű szállóigévé vált gondolata: „De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.”
 
A híres halász utóda is győzedelmeskedett: az első néhány silány, szürke hal kifogását követően sem búslakodott, hogy elhagyta a horgász-szerencse.
Hetyke bajuszát kackiásra sodorva… karimás szalmakalapjában a széllel dacolva …újra és újra meglendítette botját, csíkos csizmájában remegve várva végzetét…….a nagy fogást, az aranyhalat mi mást!!!!Időskorúak Otthona Nagylózs Szüreti Karneválja:
Arany János: Toldi    (idézett)
Hosszan, egyenesen tartja félkezével,
Mutatván az utat…….. „

…… mutatja a hazavezető utat a mérgesen várakozó feléség bortól megtévedt férjenek egy kinyújtott szálfával ( kampósbottal)
Mi lesz ebből? Mi lesz ebből? Sárgul az irigységtől, a jelenetet végignéző madárijesztő nyakkendője.
Csak egy valaki bámul nyugodtan maga elé: a főszereplő, körbe véve magát  a hegy levével és a bor mámorával.
Virágfüzér Óvoda meseillusztrációja:
Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
Hol volt, hol nem volt
Volt egyszer egy iciri-piciri házacska
ott lakott egy iciri-piciri kis macska.
 
Piros csizmát húz, és piros nyakkendőt köt a trendi matróz cica…
 
Bejárja a hatalmas játszóteret … s nem leli az elkóborolt gyerekeket.
Bejárja az óvoda több száz négyzetméterét … s nem lel mást, mint sárga, zöld … csíkos …tök-körtét.
 
Rátalál egy iciri-picire kis tökre… s arra gondol, hadd játsszon itt örökre.
 
A közönségdíj, melyet a legtöbb szavazatot kapó szalmabáb-kompozíció készítője, vagyis a Virágfüzér Óvoda nyert:
A Szakmai Zsűri díja, melyet a Nagylózsi Értéktár Bizottság tagjai ítéltek oda az "Öreg halásznak":


Kívánom, hogy soha ne legyen vége a nagylózsiak vidám játékos és ötletgazdag kedvének..
s minden évben egyre többen lepjenek meg minket vidám szüretet, őszt idéző jelenetekkel.

2014. 
2013-ban is meghirdettük a szalmabábok versenyét.

A Szüreti Bábuk és Figurák versenye 3. alkalommal került meghirdetésre. A falu lakói, az intézmények töretlen lelkesedéssel vettek részt a megmérettetésben, melynek elsődleges célja az, hogy Nagylózs lakóinak és az átutazóknak mosolyt csaljunk az arcára az egyre borúsabb és szomorúbb őszi napokon.
Engedjék meg – immár harmadik alkalommal- , hogy elmeséljem, mit üzennek,  nekem e kompozíciók.
                                                                                      Olaszyné Fülöp Anita - aljegyző

1. Zrínyi utca, Mikóné Fülöp Éva portája előtt:

"A kukorica kunyhó védelmező, széltől és naptól védő árnyékában pihen a  szüretelésben megfáradt házaspár. A férj „szüreti viseletben” van még: szalmakalap, gumicsizma.. és az ingzsebből elengedhetetlenül kikandikáló díszzsebkendő…vagy mi …. kesztyű … vagy valami.
A ma este sem éri felkészületlenül a ház urát. A műanyag boroshordó alatt, ott lapul az aranytartalék – a van másik !!!! – egy nagyobbacska fahordó hegy levével.
Az asszony már az esti szüreti bálba készül, amit az Idősek Otthonában rendeznek…
Lila –fehér virágos ruhája elé fekete rózsamintás kötényt kötött. Virág a virággal jól megfér egymás mellett.
Kedvesen mosolyog élete párjára, látszik rajta, hogy a kötött zöld kardigán  érző szívet takar.
Az áttáncolt éjszakáról és másnapi hasogató lábfájásról a fekete lakkos cipők gondoskodnak és ezen még puha csíkos zokni sem fog segíteni.
 
A versenyművek áttekintését követően kijelenthetem, hogy az ősz és szüret témájának vidám feldolgozása mellett nagyon sok esetben feltűnik a divat iránti fogékonyság a bábok viseletén, mely elsősorban a hölgyek ruházatán figyelhető meg követendő példáként. "

2. A Rákóczi utca elején Horváth Edit előtt:

"A „Cuki lány” minden divatnak és trendnek fittyet hányva feszít a ház előtt.  Hátát az őszt és a telet zöld pompában átvészelő  tujának veti és  fogadja az elismerő tekinteteket.
A bokában buggyos nadrágja felett farmerruhát visel, melyen az őszi faleveleket idéző sárga, zöld és vörös színű foltok ékeskednek. Az őszhangot,….bocsánat, az összhangot egy nyarat időző, ragyogó napraforgó teszi teljessé, mely a ruhán és csábos kalapon egyaránt megtalálható.  Ne menjenek el mosoly és integetés nélkül e kedves jelenség mellett."
 3. Szintén a Rákóczi utcában, annak utolsó előtti házának cseresznyefája alatt, Farkas Anitáék előtt:


"Farkas Anita  - háza előtt jó elmenni, és még jobb lehet ide hazatérni, hisz lakói minden évszakban gondoskodnak arról, hogy életüket ne csupán egy házban éljék, hanem egy melegséget és meghittséget árasztó otthonban.
 
A ház előtt dalba illő, „nádfedeles kisházikó” fogadja az arra járót.
Apró emeletein  - polcain – sorakoznak a dísztökök, rendezetlen és változatos  formájukkal, színeikkel, de mégis rendezett sorokban. Az apró építményt csipkebogyó ágak ölelik körbe.
A földszinten, a termények begyűjtésére szolgáló színes talicskában púposodnak még a termések. A sárga és zöld tökök méltó keretet kaptak, a rózsaszín, lila és vakító-zöld színekben pompázó szállítóeszközben.
 
Azonban a kincsek nem maradtak őrizetlenül. A felületes szemlélő tán észre sem veszi a kuckó sarkában megbújó csillagó szemű babát.  Bordó sapkában, bordó ingben és piros harisnyában feszít, ezek 2013-ban az ősz divatszínei. Hölgyeim, érdemes odafigyelni erre a babára vagy a tulajdonosára, tudd valamit."

4. Az Arany János utcában a Kultúrterem bejáratánál a kis- és középső csoportos óvónénik és dadusnénik készítettek kompozíciót:

"Az óvodások szeptembertől az óvoda felújításának ideje alatt a kultúrtermet és a falumúzeumot népesítették be, töltik meg nap mint nap vidám gyermekkacajjal.
Az óvodai élet szépségét irigyelhette meg az két szalmagyerkőc, akik a kultúr bejáratánál kíváncsiskodnak, bebocsájtásra várva. Az apróságok egy szalmabálán ácsorognak, így magasabbnak látszanak, tán beengedik őket.
Ünneplőbe öltöztek: a kislány tele biderrel és bodorral. Sárga fodros ruhácskájában, s kacskaringós szélű kalapjában olyan, mint aki egy múlt századbéli  mesekönyvből mászott elő.
Méltó kísérője a vagány kissrác, kertésznadrágja, félrecsapott baseball sapkája, hanyagul nyakába vetett sálja nem hagy kétséget a felől: egy nagyfiúval van dolgunk.
 
Ki tud nekik ellen állni?
 
Óvónénik! Tárjátok ki az ajtót a két várakozó előtt!
Gyerekek! Ragadjátok kézen őket és fussatok a tavaszban…. vagyis, az avarban."

5. A Kossuth utcában Sárközi Lászlóné Marcsi néni portája előtt, a bokrok között lelhetünk egy "megfáradt" szüretelőt:

"Egy itt felejtett szőlőtőke tövében kényelmesen üldögél a már sokat látott és tapasztalt szőlősgazda. Néma merengésében körbeveszik az ősz termései: a változatos formában és színben tündöklő dísztökök.
A mozgás szegény tevékenység réteges öltözködést és belső fűtést igényel. A külső melegítésről a meleg sapka, sál, kötött pulóver gondoskodik.  A nagy becsben tartott, jó féle évjáratú olaszrizling biztosítja az állandó meleg érzetet. Jól van ez így, gondolja múltba révedő tekintettel főhősünk, aki az elmúlt évek vidám szüreteinek filmkockáit nézi, le-lecsukodó  szemhéjai mögött."6.  Nem messze innen, a posta mellett található Falummúzeum kerítésénél egy tökfalu denevérekkel, a nagycsoportos óvónéni és dajkanéni jóvoltából:

"A nagycsoportosok a falumúzeum helyiségeit vették birtokba, vendégségben vannak itt arra várva, hogy elfoglalhassák az új óvodát, felfedezzék annak sok – sok izgalmat, játékot és sportolási lehetőséget nyújtó zegét-zugát. A bejárat mellett furcsa sokaságra leszünk figyelmesek.
 
Tán egy pótkocsiról gurult le vagy fáradságot nem ismerő óvó nénik gurították ide ezt a hatalmas tököt, ez már nem is fontos. A lényeg az, hogy sok-sok apró lakó vette birtokba a tökmanó lakot, kint nézelődnek, tevékenykednek a ház mellett, kihasználva az őszi napfény utolsó melengető sugarait.
 
10 apró figura próbálja felhívni magára a figyelmet: a pipázós Kalpagos, a szorgos Seprűs, és a „ricse” ( piros-pettyes) Keszkenős. Azon fáradoznak, hogy a lehulló levelek ne temessék be otthonukat.
A ház előtt parádézik a kockás mellényes Bohém, a kalapos Úrinő, s a Bizonytalan, aki bár munkához öltözött, zöld munkavédelmi sisakjában s lapáttal kezében még nem döntötte el, hogy szeretné e a 3,9 millió aktív dolgozó táborát gazdagítani.
 E díszes társasághoz tartozik a Pocakos, aki csokornyakkendőjével szeretné elvonni a figyelmet „tekintélyéről”, s az eladó sorban lévő Lány piros ajkaival, s mennyasszonyi ruhát idéző viseletével, nem hagy kétséget  a felől, hogy szeretné ha bekötnék a fejét.
 
Az édesanya gyermekével, még nem tudja, hogy melyik csoporthoz szeretne tartozni, de a Harisnyás Pippi frizurás anyuka példamutatóan a serények csoportja felé invitálja gyermekét. Én úgy láttam a copfjaival a Bohémnak integetett."

7. A Teke Söröző előtt egy elázott úriember szárad felesége őrizetében:

"A faluba Pinnye felől beérkezve először egy különös életképpel találkoztam, mely bemutatja a főszereplő szégyenteljes jelenét, a vidám múltját és előrevetíti a szomorú jövőt.
 
A munkában – vagy nevelésben? – megfáradt háziasszony, figyelemre méltó pink színű kendőjében, ölében békésen pihenő  - ez tán a nagylózsi férjnevelő ??? - sodrófával fogadja a kíváncsi szemlélődőt.
A száradó ruhák közt azonban nem kerülheti el figyelmünket a tény, hogy a házi ura is a kötélen szárad. Csak nem elázott? De bizony el.  Az előző esti vidám duhájkodás nyomai felfedezhetőek rajta: a félrecsúszott nyakkendő és az ingzsebből kikandikáló kisüveg, melynek nagytestvére a földön árválkodik.
 
Az asszony a sodrófával a ruhákat, a kukorica termést, az édes piros bogyót őrzi, félvén attól hogy „lábakél”. Nem, nem ….ez egy téves feltételezés, a férj száradását felügyeli."


8. Az Időskorúak Otthonában a Szüreti Mulatság egy jelenetét láthatják a látogatók:

"Az otthon fő épületének bejáratához érve már látszik, hogy készülődik valami, nem feledkeztek meg az ősz ajándékairól.
Szépen megférnek egymás mellett, kosárban üldögélve az aranysárga kukorica, a piros csipkebogyó és a változatos színekben pompázó dísztökök.
 
Szeptember hónapban, ismét benépesült az otthon lakóinak sok-sok évtizede árnyat adó fa körüli terület.
Az idei évben is szüreti bálra készülődnek, azonban erre tévedt egy puccos dáma, egy idegen asszonyság, aki nem szeretne egyedül menni a bálba.
 
Egy – sok-sok évtizedet megélt -  , fess legény gyanútlanul üldögélt a padon kedvenc itókájával körbevéve. Karjával a borral telt lopótököt öleli, míg előtte egy érintetlen hordó várja, hogy csapra üssék, lába mellett pedig a félig üres, vagy félig teli debizson csábítja az érdeklődőket.
 
Ezen idilli állapotot zavarta meg az őszi fák színpompájával vetélkedő alkalmi látogató. A hölgy fekete hajába tűzött vörös rózsa, a mézédes borszínű vállkendő, az arany cipelő, s a mélyen kivágott, természet szépségeit ( hegyeket és völgyeket) kihangsúlyozó csipkés blúz megzavarta a korábban még szunyókáló borbarátot. Felbátorodva megszólítja:
 
  • Drágám! Eljössz velem a bálba?
 
S már érkezik is a válasz:
 
  • De vigyázzunk, hogy az asszonyod meg ne tudja!
 
Úgy ám! A fa árnyékában, szalmabálákon kényelmesen üldögél a mindet látó feleség.
Ábrázatánál már csak ruházata sötétebb, vállára vetett fekete kendője vészjóslóan körbeveszi szikár alakját. Látszik, hogy nem ismer tréfát. A térdéhez hanyagul letámasztott sodrófa várja, hogy betölthesse küldetését.
 
Egy szál vörös rózsa a gavallér gomblyukába kerül, s kedves női kezek masszírozzák a poháremelgetésben megfáradt vállait. Kívánhat férfi ennél többet?
 
Az asszony szemei villámokat szórnak, de a kerítésen  mosolygó csipkebogyó, a változatos formájú dísztökök sokasága, a beérett csöves kukoricák a közelgő viharral mit sem törődnek, amíg a hordó tetejéről a szüret gyümölcse, az édes szőlő mosolyog rájuk.
 
A szüreti bálba, nem tudtam elmenni, azért aki ott volt és látta mesélje el nekem is, hogy végül kivel mulatott e kacér lányka."1. helyezés: 1 éves Praktika előfizetés      Virágfüzér Óvoda

2. helyezés: 1/2 éves Praktika előfizetés    Időskorúak Otthona Nagylózs

3. helyezés: 1/4 éves praktika előfizetés    Teke Söröző előtti bábok

4-8. helyezettek: Praktika újság októberi száma

A nagylózsi Szalmabábverseny résztvevői 2012-ben:
 
1. Virágfüzér Óvoda, Petőfi utca
 
Az óvoda előtt sétáló figyelmét nem kerülheti el, hogy a gyermekeken túl, ovimanók népesítik be az óvoda udvarát.
A kapun belépve mosolygós-copfos kislány és egy káposztafejű – tökarcú ifjú pár üdvözli az arra járókat. 
A fogadóbizottság következő tagja, csipkebogyó-mosolyával büszkén viseli zöld nyakkendőjét, miközben nem kis riadalmat kelt a nézelődők körében a cukkini testű – hagymaszemű – fokhagyma-százlábú csodalény.
 
Egy kéksapkás vidám figura foglalta el méltó helyét a következő farönkön, nem sokat törődve piros-fehér keszkenős csuhéhajú hódolójával.
 
A vörös hajú manócsemeték szigorú-gesztenyetekintetű anyamanó társaságában őrzik az ovisokat.
 
A fagyos, hideg télre készülve a piros sapkás manó irigykedve szemléli a cékla-manusz divatos frizuráját.  A trendi páros nem törődik a sárgarépával szoros rokonságban álló szomszédság fitymáló tekintetével.

A vegetáriánus táplálkozás lelkes híveként, a kóchaját borzoló széllel dacolva, büszkén tekint az őszi napba egy szőke manóhölgy.A kék kalapos, nagybajuszú családfő óvó tekintettel felügyeli tökfejű családját, s közben lapos pillantásokat vett a csuhéfrizurás társaira.


 
2. Kossuth utca

Marcsi néni háza előtt már-már egy lucullusi lakomát idéző vigasság képe jelenik meg előttünk.
A büszke, cicomás pár a szőlőtőke kincseitől elpilledve piheni ki a nagy dínomdánom fáradalmait.
Élni tudni kell! – adják tudtukra az iskolába és munkába siető nagylózsiaknak.
 
Rákóczi utca
 
3. Ha szekér nincs, a kerékpár is jó az ősz terméseinek betakarításához. –gondolja a Pethő Editék háza előtt látható bicajos fiatalember, aki vidám, pirospozsgás arccal indul útnak. Büszke tekintettéből mély elégedettség sugárzik, hogy változatos színekben játszó dísztökeit az egész falu megismerheti.

 
 

4.  A munka után jól eső pihenés képe jelenik meg Bori néniék háza előtt.
 
A „dolgos” férfiember, miután már-már kezét-lábát törte a nagy munkában, megfáradt végtagjait szétvetve piheni ki fáradalmait az e célnak maximálisan megfelelő négykerekű, áramvonalas babakocsiban.
Szunyókálás közben sem feledkezik meg hűséges borosüveg-társának védelméről, aki a munkája során végig kísérte, segítsége és támasza volt.
A nagy erőfeszítéssel begyűjtött tökök őrizetlenül, szanaszét hevernek körülötte.
 
 

5. Idősek Otthona
 A Nagylózsi Idősek Otthonába is beköszöntött a szüreti hangulat. Az otthon árnyas udvarában szüreti mulatságot tartanak.

A mulatozástól megfáradt, már-már rogyadozó férj, félve öleli át büszke tartású feleségét s közben az alábbi párbeszéd játszódik le közöttük:
 
Nagyon szeretlek!   – mondja Papi
Ezt most Te mondod, vagy a bor? –kérdezi Mami
Én mondom a bornak!  – mondja Papi.
 
A hátérben vidám hegedűszó, mint aláfestő zene kíséri a házaspár szóváltását, a cigány hegedűjéből egy ropogós ötvenes kacsingat a nézelődőkre.
Kívánjuk, hogy a férj bátorsága és asszonyság humorérzéke még sokáig megmaradjon.
 
 

6. Zrínyi utca
 
 
Mikóné Fülöp Éváék előtt a dolgos-derék gazdasszony, az ősz színeiben pompázó kötényében elégedetten nyugtázza: sok-sok éves nevelése (idomítása) nem volt hiábavaló. Eke elé befogott jámbor „Ura” nagy lendülettel indul betakarítani az őszi termést.
Az arcán lévő vidám mosoly (vagy tán szégyenpír?) eltakarására nagykarimájú szalmakalapját mélyen a szemébe húzza.
 
 

7. Petőfi utca
 
Wittmerné Kovács Enikőjék portája előtt egy üvegei hordozásában megfáradt férfiember pihent le egy kicsit, a sziklakertet párnának nézve.
 
 


Írta: Olaszyné Fülöp Anita – Nagylózs jegyzője
 
Köszönjük Nagylózs lakói és minden átutazó nevében a vidám látványt!
Reméljük jövőre is megtisztelnek minket alkotásaikkal.


Tegyük vidámabbá a borongós őszi napokat!

Készíts te is szalmabábot!

Vissza...