Szalmabábverseny 2018
A  2018-as év időjárása megtréfált bennünket. Volt részünk tavaszias télben, télies tavaszban. A nyár nehezen adta át a helyét a tavasznak, de végül megérkezett a hőség és egymást érték a hőségriasztások.  A nap édes szőlőt érlelt a gyümölcs– és borfogyasztók együttes örömére. A hosszúra elhúzódó vénasszonyok nyarát követően a szerdai napon már a fagyos reggel rajzolt pírt az arcunkra.


Fülöp János Petőfi u. 30. szám  alatti otthona előtt összegyűlt díszes társaság fittyet hányva a hidegre fáradhatatlanul néz a pohár – bögre – fenekére. A must már a hordókban pihen, a prés árván álldogál, míg a két vidám pár még dülöngélve ünnepli az eredményes szüretet, s „ajkukról ki sem fogy a nóta „ :
Szüretelek, énekelek,
Láttál-e már ennél szebbet.


 

Akkora a fürt, alig bírom.
Egy fürtből lesz akó borom.
 
Az öregnek aszú bor jár,
A gyereknek must csordogál.
 
 

A Nagylózsi Virágfüzér Óvoda és Bölcsőde előtt a Petőfi utcában még nem ért véget a nyár fő attrakciója, a strandolás és wellneszezés. Sárga csőrű, hófehér tollú libuskák végeláthatatlan sorban sorakoztak fel a hűset adó medence irányába, ösztönösen vágyva a megmártózás élményére. Helyzetük és  fegyelmezett igyekezetük már-már kétségbeejtő, hisz „ jó apjuk” ünneplőben pöffeszkedik a tóban. Bízom benne, hogy látogatásom óta már libácskái is sorra kerültek.
 
A libasor jó példát mutat a kisóvodások számára a türelmes várakozásról.
Az óvó nénik az ötletet a 100 liba egy sorban című mondókából merítették, de úgy vélem, hogy bújtatott pedagógiai szándék is volt a témaválasztásban.
 
Az Időskorúak Otthona udvarát az idei évben is színesítik az őszi betakarítást követően az  aranysárga sütőtökök, dísztökök, s az augusztus havát idézik a nyár legszebben virító virágai a napraforgók. A terméseket őrző madárijesztő stílusosan sárga nyakkendőt öltve, az őszi nap sugarától csekély védelmet nyújtó lyukas szalmakalapjában „sasolja” sas orrával az esetlegesen rossz szándékkal érkező látogatókat.

Farkas Anita a Rákóczi u. végén lévő háza előtt az idei évben ismét felsorakoztak a színpompásnál, színpompásabb őszi termések. Az őszi szélben játékosan táncol a csókosszájú és vidám „ házi sárkány”.!
 
A szomszédos ház tulajdonosa  Farkas Sándorné – Irénke – is minden évben meglepi az arra járókat egy őszi életképpel. Az őszi színek és még utolsó pompájukba díszlő virágok sokaságát meghazudtoló színekbe öltözött hölgy szorgoskodik a ház előtt, hogy a szőlőből kinyerje a föld értékes levét: az ÚJBORT.
 
 


A Zrínyi utca 30. szám előtt a ház Asszonyának Mikóné Fülöp Évának
nem kis meglepetésére talán, egy furcsa duó táborozott le.
 
A gazda már láthatóan nincs a helyzet magaslatán, magába roskadva veszi tudomásul, hogy megérkezett a hatóság, a rend és tisztaság szigorú őre.


A gyanús színű és állagú folyadékokat sorra kóstolva – hisz komolyan veszi feladatát - a KÖJÁL által kirendelt munkatárs is elvesztette már maradék méltóságát és bambán pislog félrecsúszott nyakkendője felett:
 
Mit is írjak a jegyzőkönyvbe?!
 
Hmmm …minden remek, minden Bió
Folytatódjék a dáridó!!!Vissza...