Rendőrségi Hírlevél

Tisztelt Lakosok!
                                                                
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

ESZTER alapítvány
és ambulancia

 
 
A szexuális bűncselekmények miatt indult büntetőeljárások száma évente ezer alatti, ám becslések szerint Magyarországon minden évben legalább mintegy tízezren válnak szexuális erőszak áldozatává. Ez a sérelem nem egyszerűen a testet éri, hanem a lélek mélyrétegeibe hatol. Az áldozat körül minden megváltozik: kapcsolataiban megzavarodik, szégyen, félelem, bűntudat bénítja meg – többé nem azonos korábbi önmagával.
 
Az E.SZ.T.E.R. Alapítvány (Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) által 1994 óta működtetett ESZTER Ambulancia szakképzett munkatársak közreműködésével a szexuális erőszak áldozatainak lelki felépülését szolgálja. A szakrendelő - Magyarország első és jelenleg is egyetlen ilyen szakintézményeként - az erőszakos szexuális bűncselekmények gyerek és felnőtt áldozatai, megerőszakolt nők és erőszakot vagy szexuális visszaélést elszenvedett gyerekek számára nyújt rehabilitációs, lélektani/pszichoterápiás és jogi segítséget. Azért hoztuk létre, hogy az áldozatok ne maradjanak magukra sérelmükkel, és rendelőnkben segítséget kapjanak önmaguk, életük, kapcsolataik újraszervezéséhez. Célunk, hogy a hozzánk forduló feldolgozhassa a vele történteket és terheitől szabadulva ismét élhesse a saját életét. Az Ambulanciát az áldozatok mellett azok a hozzátartozók is felkeresik, akik maguk is segítséget igényelnek a traumatikus élmény következményeinek feldolgozásához. Az ellátott gyermekek esetében ez rendszeres gyakorlat, sokszor azonban a felnőtt áldozat partnere, hozzátartozója is támogatásra szorul.
 
Az ESZTER Ambulancia ellátási formái:
  • egyéni beszélgetés, tanácsadás
  • egyéni pszichoterápia
  • család és párterápia
  • csoportos pszichoterápia
  •  orvosi tanácsadás
  •  jogi és gyermekvédelmi tanácsadás
 
Az Ambulancián jelentkezők krízisállapotban kérnek segítséget, vagy a hosszabb ideje (sokszor gyermekkoruk óta) kezeletlen, feldolgozatlan élmény következményei miatt jelentkeznek. Az erőszak áldozatai nehezen kerülnek elő – jellemzően hallgatnak, és gyakorta még a hozzájuk legközelebb állónak sem mondják el a velük történteket. Vannak, akik közvetlenül a cselekmény után szólni tudnak, jelentkezni mernek. De vannak, akiket a félelem és a szégyen évekig, évtizedekig hallgatásra kényszerít, akik súlyos terhüket magukkal görgetve egyedül küszködnek az erőszak testi és lelki következményeivel. Nem ritkán a gyerekként áldozattá vált felnőtt jelentkező az Ambulancián beszél először sérüléséről. Az áldozat leghőbb vágya nem a bosszú vagy az igazságtétel, hanem a hallgatás és a felejtés, az események “meg nem történtté tétele”. A trauma paradoxona, hogy éppen ez az, amire képtelen. A gyerekek a felnőtteknél is nehezebb helyzetben vannak, előkerülésük, ellátásuk még inkább akadályozott. Ez különösen igaz, ha családon belüli elkövetésről van szó.
Az ESZTER Ambulancia két évtizede működik folyamatosan, képzett szakemberek részvételével. Működésünk megkezdése óta ezres nagyságrendű esetet láttunk el. A legidősebb bántalmazott hatvan éves, a legfiatalabb két éves volt. Az ESZTER Ambulancia kapacitásának erejéig valamennyi jelentkező számára biztosítja az ellátást. Az Ambulancia szolgáltatásai ingyenesek, azt bárki igénybe veheti, akit szexuális erőszak vagy abúzus ért.
HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE, NE VÁRJON TOVÁBB! AMI TÖRTÉNT, NEM AZ ÖN BŰNE! MONDJA EL, HOGY SEGÍTHESSÜNK!
 

ESZTER AMBULANCIA

Telefon:        466-9872
Postacím:      1525 Budapest, Pf.: 41.
Email:           info@eszteralapitvany.hu
Honlap:         www.eszteralapitvany.hu


2013. február

1.
Tárt kapuk, de kinek?!
 
A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki január közepén egy Csorna közeli településen a sértett családi házának udvarán található nyitott garázsból láncfűrészt és 70 m kábelt tulajdonított el. Lopással okozott kár: 55.000 Ft. A helyszíni szemle során az ismeretlen elkövető nyomait követve  kollégáink megállapították, hogy még két utcabelinél járt a hívatlan látogató. A szomszéd szintén nyitott garázsából eltulajdonított 4 db nyári alufelnit. Lopással okozott kár: kb. 100.000 Ft. Egy pár házzal arrébb lakó személy udvarán található fahasító gépről, pedig 20 m kábelt tulajdonított el. Lopással okozott kár kb. 20.000 Ft.
 
A Csornai Rendőrkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen egy Csorna környéki – másik – kistelepülésen lakó férfi,  akinek január elején családi háza nyitott udvarára az elkövető bement és az ott lévő szintén nyitott fészerben található faszekrényből eltulajdonított 2 db kéziszerszámot és 65 m vezetéket. A lopással okozott kár: 70.000 Ft, rongálással: 20.000 Ft.
 
A családi házak utcai kapuját és a melléképületeket is folyamatosan tartsák zárva! Ha anyagi lehetőségeik engedik a melléképületeket is szereltessék fel riasztóval!
Ne gondolják, hogy megfizethetetlen áron lehet csak biztonsághoz jutni. Kérjenek árajánlatot több helyről. Ne feledjék, a biztonságra áldozni soha nem az ablakon kidobott pénz!
 
 
2.
Gépkocsiban hagyott értékek és ennek következményei
 
É. L. 53 éves Győr környéki lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén kora délután Győrben leparkolt és nyitva felejtett kocsijából eltulajdonította a irattartóját a benne lévő összes igazolványával.
 
T.M. 42 éves győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén Győrben a kora esti órákban az egyik fitness terem közelében leparkolt autójának bal első ablaküvegét betörte és az ajtó zsebében lévő övtáskát, benne lévő irataival és készpénzzel együtt eltulajdonította. A lopással kb.: 656.000 Ft, a rongálással kb: 100.000 Ft kár keletkezett.
 
M. Z. győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január elején Győrben egy telep parkolójában pár napig leállított céges kisbusz jobb első ajtajtát megfeszítette, azonban ezen a módon nem tudta kinyitni, majd a jobb első ablakát betörte és a  gépkocsiból a forgalmi engedélyt, nyakláncot, karkötőt és egy dossziéban az autó kézikönyvét tulajdonította el. A lopással kb.13.000 Ft, míg a rongálással kb. 100.000 Ft kár keletkezett.
 
T. K. 35 éves Sopron melletti településen lakó tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki január elején a délutáni órákban a családi ház előtti leparkolt személygépkocsija jobb oldali ajtóüvegét betörte és az anyósülésről eltulajdonította hátizsákját, benne pénztárcájával, mobiltelefonjával, fényképezőgép kiegészítőjével. A lopással kb.130.000 Ft, míg a rongálással kb. 35.000 Ft kár keletkezett.
 
A gépkocsifeltörések nagyon egyszerűen megelőzhetők. Ha nem hagyják nyitva leparkolt autójukat, már megtették az első lépést a biztonságuk érdekben. Azonban ez koránt sem elég! Soha ne hagyjanak látható helyen értéket, vagy értéket tartalmazónak tűnő tárgyat (iskolatáskát, vagy akár értéktelen tárgyakat tartalmazó nylon táskát SEM), illetve lehetőség szerint ne a parkolóhelyen tegyék el értékeiket a csomagtartóba, mert ezt akár kifigyelhetik. Óva intenék mindenkit attól, hogy a jobb első ülés alá tegye a táskáját, mert bármilyen ravasz trükknek is tűnhet, a bűnözők is ismerik, és könnyen észreveszik a kilógó táska sarkát. Ha már kézbe veszik azt a táskát, akkor vagy vigyék magukkal, vagy tegyék be a csomagtartóba!
Ha nem hagynak látható helyen semmit, NEM FOGJÁK FELTÖRNI a gépjárművüket! Ez vonatkozik a „csak 2 percre álltam meg” és a „csak befutottam szüleimhez beadni egy papírt” típusú parkolásokra is egyaránt.

 
3.
Az én házam! De az én váram is?!
 
A Kapuvári rendőrkapitányságon tett feljelentést E. Cs. 47 éves kapuvár környéki településen lakó ismeretlen tettes ellen, aki szilveszter délutánja és újév korai órája között – ameddig ők ismerőseiknél tartózkodtak - a családi házába teraszajtó befeszítés módszerével behatolt, ott kutatást végzett és eltulajdonított arany ékszereket és készpénzt. A lopási kár : kb.: 1.320.000 Ft, a rongálási kár később kerül megállapításra.
 
B. J. 27 éves soproni lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki január közepén kora délután lakásának csukott de kulccsal nem zárt bejárati ajtón bement és a szobában az ágyon található mobiltelefont eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 60.000 Ft.
 
R. T-né 47 éves  Sopron környéki településen lakó feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki január végén napközben - amíg ők dolgoztak - családi házuk hátsó terasz ajtajának  befeszítésével behatolt a házba, ott kutatást végzett és eltulajdonított készpénzt, ékszert és karórát,. A lopási kár kb.: 100.000 Ft, A rongálási kár: 50.000.-Ft.
 
A lakásuk, házuk bejárati ajtaját abban az esetben is tartsák zárva, ha otthon tartózkodnak. Így könnyedén megóvhatják magukat az alkalmi besurranó tolvajoktól!
A betörők elleni védelem alapvető feltétele a több biztonsági zár és riasztórendszer együttes használata. Ilyen esetben nyugodtabban távozhat otthonából, a betörők nem Önöket fogják meglátogatni. Természetesen egy éber szomszéd, vagy lépcsőházban lakó is sokat tehet a megelőzés érdekében, ahogyan azt az elmúlt hónapban bemutatott kapuvári példa is mutatja!
 
A zárak, riasztók esetében forduljanak szakemberhez, illetve figyeljenek egymásra, környezetükre! Tanácsoljuk még, hogy kössenek megfelelő biztosítást lakásukra, házukra.
 
 
4.
Pozitív példa!
 
A Győri Rendőrkapitányságon rendőri jelentés alapján indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki január közepén az esti órákban Győrött V. T. 32 éves férfi tulajdonát képező szaküzlet ajtaján a zárszerkezetet eltörte, a zárat belökte, de oda a riasztó megszólalása miatt behatolni nem tudott, és távozott a helyszínről. Lopási kár nem keletkezett, a rongálással kb.: 10.000 Ft kárt okozott.
 
Aki előre gondolkodik, figyelmet és pénzt fordít értékei védelmére, azt tudja, hogy az ilyen befektetés bizony megtérül! A fenti sértett rongálási kára csekély ahhoz képest, amennyi értéket a betörő eltulajdoníthatott volna. Ráadásul megfelelő biztosítás esetén a rongálási kárt a biztosító meg is téríti.
 
 
5.
Az Internet, közösségi oldalak és jogsértések
 
K. Á. 24 éves győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki december közepén Facebook oldalán megváltoztatta a jelszavát és az oldalról eltávolított egy levelezést, amely hivatalos eljárásban jelentőséggel bír számára.


Cs. E. 26 éves győri hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. december közepe  és 2013. január közepe  között az Interneten egy játék oldalán a bankkártyája adatait megadta, így azon felületet használva folyamatosan pénzt vonnak le a számlájáról. A bűncselekménnyel okozott kár: 125.000 Ft.
 
F. I. 54 éves mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2013. januárjában 15 éves lányának a Facebook internetes oldalát feltörte, és ott megváltoztatta a profilképét. A feltett kép sértő a lány szempontjából, melyet időközben ismerősei egymásnak megosztottak.
 
A különféle Internetes oldalakhoz tartozó jelszavaikat kezeljék bizalmasan, ne osszák meg senkivel! Használják számítógépeiken a különféle védelmi programokat! Soha, semmilyen körülmények között ne adják meg másnak bankkártyájuk PIN kódját! Még partnerüknek sem, hiszen a szerelem elmúltával a másik fél vissza is élhet az ilyen jellegű adatokkal. Gondoljanak arra, hogy a közösségi oldalakon nemcsak a pozitív hírt, véleményt lehet gyorsan megosztani ismerőseinkkel. Visszaélés esetén – ahogy a fenti példa is mutatja – megállíthatatlanul elterjedhet egy kép, vélemény, megváltoztatott profil.
 

2013. január

1.

Robogós tolvajok
 
Több feljelentés is érkezett a Győri Rendőrkapitányságra ismeretlen tettesek ellen, akik decemberben Győr városában általában koradélután – minden esetben hölgyek -  miközben a járdán haladtak motorkerékpárral, hátulról megközelítették és táskájukat a kezükből kitépték. A táskában minden esetben benne volt a sértettek pénztárcája, személyes irata, készpénze.
 
Korábban is előfordult hogy fiatal bűnelkövetők idősebb hölgyek kezéből a táskát kitépve elfutottak, azonban ezeket a személyeket kollégáink időközben elfogták. Úgy tűnik, a bűnözők nagyobb sebességre kapcsoltak. Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében táskájukat minden esetben minél közelebb magukhoz szorítva tartsák, semmi esetben sem a karjukon és lehetőség szerint ne tartsanak maguknál a szükségesnél több készpénzt.
 
 
2.
Internetes vásárlás ezúttal külföldről és itthonról is
 
K. A. Sopron környéki kistelepülésen lakó személy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.09.19-én egy külföldi internetes apróhirdetési oldalon egy laptopot hirdetett meg eladásra. A sértett e-mailen tartotta a kapcsolatot a hirdetővel, megbeszéltek, hogy a pénz átutalását követően az eladó csomagküldő szolgálattal elküldi a laptopot. A sértett átutalta a vételárat azonban a megbeszéltek ellenére a laptopot nem kapta meg. A bűncselekménnyel okozott kár:  390.000 Ft.
 
D. A. soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki egy német internetes apróhirdetési oldalon meghirdetett eladásra egy Porsche 911 típusú személygépkocsit. A sértett e-mailen tartotta a kapcsolatot a hirdetővel és megegyeztek hogy elutal  előlegként egy megbeszélt összeget, ezt követően az eladó leszállítja a gépjárművet. A gépjármű azonban a nem került leszállításra és a befizetett előleg sem került visszautalásra. A bűncselekménnyel okozott kár: 1.201.000 Ft
 
V-né B. E. csornai lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. decemberében az egyik népszerű internetes apróhirdetési oldalon eladásra kínált egy Iphone 5 típusú mobiltelefont. A sértett a készülék árát utánvétellel kifizette, a készüléket kézhez kapta. A használat során jött rá, hogy a megvásárolt készülék valójában nem eredeti, hanem hamisítvány. A bűncselekménnyel okozott kár: 174.500 Ft.
 
M. L. Csorna környéki lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az interneten egy hirdetési oldalon eladásra kínálta a traktorát. A sértett az eladó részére átutalta a kialkudott vételárat azonban a tarkatort nem szállították le számára. Az eladót a megadott elérhetőségeken azóta elérni nem tudta. A bűncselekménnyel okozott kár: 2.272.000 Ft.
 
Ahogyan azt már korábban internetes vásárlások során tanácsoltuk, lehetőség szerint soha ne utaljanak előre pénzt az eladónak. Minden esetben személyesen találkozzanak és győződjenek meg arról, hogy valóban a megbeszélt terméket kapják, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor utánvétellel fizessenek. Külföldi hirdetés esetén a személyes találkozót nehéz kivitelezni, de ez az egyedüli garancia arra, hogy valóban azt kapják a pénzükért, amiért megalkudtak.
 
 
3.
Felelőtlen emberek
 
S. Á. 22 éves Mosonmagyaróvár környéki településen lakó fiatalember feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.13-án kora délután az ismerőse háza előtt  letámasztott és rövid időre magára hagyott kerékpárjának a kosarából eltulajdonította táskáját a benne lévő készpénzével, pendrive-val, okmányaival és bankkártyájával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 30.000 Ft.
 
U-né I. I. mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.22-én délelőtt a lakóháza lépcsőházában rövid ideig őrizetlenül hagyott bevásárló kosarát eltulajdonította, a benne lévő élelmiszerrel, pénztárcájával, készpénzével, személyes irataival együtt. A kosár a benne lévő dolgaival, a készpénz kivételével később megkerült. A bűncselekménnyel okozott kár: 10.000 Ft.
 
Soha, semmilyen körülmények között ne hagyják értékeiket felügyelet nélkül még rövid időre sem. Sok esetben alkalom szüli a tolvajt és ők sajnos élnek is a kínálkozó lehetőséggel.
 
 
4.
Trükkös elkövetők és áldozataik
 
W. E. 41 éves mosonmagyaróvári hölgy feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.04-én kora délután a lakásába adomány gyűjtés ürügyével becsengettek. Miután beengedte őket, egy pohár vizet kértek, becsukták a bejárati ajtót, illetve bekapcsolták a rádiót. Ezekkel a tevékenységekkel teljesen elterelték a sértett és a szintén otthon tartózkodó idős édesanyja figyelemét, majd eltulajdonítottak 2 db arany gyűrűt és 10.000 Ft-ot. A bűncselekménnyel okozott kár: 45.000 Ft.
 
Cs. B. 91 éves győri úr feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.10-én késő délután a lakásánál megjelentek arra hivatkozva, hogy a beázott lakást szeretnék megtekinteni. A sértett beengedte őket, egyikőjük szóval tartotta őt, közben a másik személy a konyhaasztalról eltulajdonította a sértett kistáskáját a benne lévő készpénzzel, irataival és karórájával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár:: 47.000 Ft.
 
K. Z-né 85 éves soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.04-én reggeli órákban hozzá becsengettek azzal az ürüggyel, hogy valamilyen javítást végeznek a házon és a lakásban is meg kell nézniük a vezetékeket. Beengedte őket, az egyikük vele a szobában beszélgetni kezdett, a másik személy pedig a konyhában „dolgozott”. 20 perc elteltével távoztak a lakásból. A sértett utána vette észre, hogy a konyhában lévő táskájából eltűnt a pénztárcája,valamint a konyhaszekrényből a félretett pénze. A bűncselekménnyel okozott kár: 100 000 Ft.
 
Kérjük hívják fel a környezetükben lakó idősek és a családtagjaik figyelmét, hogy ne engedjenek be idegeneket a lakásukba! Előbb győződjenek meg róla, hogy az illető valóban onnan jött és abból a célból, mint ahogyan azt állítja. Ha önmaga erről nem tud meggyőződni, célszerű egy számára hiteles személyt (szomszéd, rokon) megkérdeznie.
 
 
5.
Jól végződő történet példaértékű lakossággal
 
Rendőri jelentés alapján eljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.11-én délelőtt Kapuváron az egyik társasház lépcsőházának ajtaját befeszítette, majd a földszinti 1. számú lakás ajtajának zárját eltörve oda behatolt, és onnan étkészletet, notebookot, egyéb tárgyakat tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: 500.000 Ft, a rongálással okozott kár: 50.000 Ft.
 
A kollégáink rövid időn belül elfogták az elkövetőket és az eltulajdonított értékek is hiánytalanul meglettek. A sikeres elfogás annak is köszönhető, hogy a rendőrség rendszeres figyelem felhívó munkája eredményeképpen az egyik lakó a lépcsőházban felismerte a gyanús helyzetet, és kérdőre vonta az idegen, látszólag cél nélkül ott tartózkodó személyeket. Ezt követően haladéktalanul értesítette a rendőrséget és az ismeretlenekről kiváló személyleírást adott meg. Ráadásul több lakó, járókelő is segített az elkövetőket keresni. A bűnözők gyalogosan és gépkocsival próbáltak menekülni, azonban kollégáink feltartóztatták és elfogták őket. Ez az eset a forró nyomon üldözés, elfogás és az állampolgárok éberségének kiváló példája, melyről a Kisalföld című megyei napilap is beszámolt.
 
 

2012. december
 
Az év során hónapról-hónapra tájékoztattuk Önöket különféle bűncselekményekről, illetve azok megelőzési lehetőségeiről. Amennyiben rendszeresen olvasták hírlevelünket, láthatták, hogy bizonyos bűncselekménytípusok többször előfordultak írásainkban. Ennek az oka az, hogy az adott bűncselekmények továbbra is nagy számban fordultak elő megyénkben.
 
Úgy gondoljuk, hogy az év során bármely hónapban elkészített hírlevelünk máig megőrizte aktualitását. Az akkor bemutatott esetek akár a közelmúltban is megtörténhettek volna, illetve a megelőzésükre vonatkozóan továbbra is az akkor leírtakat tartjuk fontosnak.
 
Ebben a hónapban szakítva a hagyományokkal, nem sorolunk fel konkrét bűncselekményeket Önöknek. A Karácsony közeledtével az egymásra figyelésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ilyenkor talán az év minden napján rohangáló, elfoglalt emberek is megállnak egy pillanatra elgondolkodni szeretteiken, a hozzájuk való viszonyaikon. Ez az egymásra figyelés – bármilyen furcsán hangzik is – hatással lehet a bűncselekmények alakulására is. Ha figyelünk egymásra, szeretteinkre, akkor ezáltal csökkentjük az esélyét annak is, hogy áldozattá váljanak. Másrészről óhatatlanul kiterjed a figyelmünk Önmagunkra és a környezetünkre, illetve viszonosságként mi is megkapjuk ezt a figyelmet.
 
Azonban az ünnepi hangulatban sem szabad elfeledkezni arról, hogy a bűnözők kevésbé tisztelik az ünnepeket, inkább kiváló lehetőségnek tekintik arra, hogy értékeinket elvegyék.
 
Amennyiben mégis bűncselekmény áldozataivá válnának, kérjük haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 –es hívószámon, ahol kollégáink az ünnepek alatt is – ugyanúgy, mint egész évben bármikor - fogadják az Önök hívását és megteszik a szükséges intézkedéseket.
 
 
Békés Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánok magam és munkatársaim nevében Önöknek és szeretteiknek !


2012. november
1.
Vásárlás
 
H. L-né mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki október végén Mosonmagyaróváron egy áruházban a bevásároló kosarába tett táskájából miközben azt a földön időnként magára hagyta, eltulajdonította pénztárcáját a benne lévő készpénzzel, bankkártyájával, valamint okmányaival együtt.
 
G. L. győri lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki október közepén délután egy szaküzlet parkolójában a nyitott gépkocsijából - míg rakodott - eltulajdonította táskáját a benne lévő személyes tárgyaival, irataival és készpénzével együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 30.000 Ft.
 
Vásárlás során soha ne hagyják értékeiket bevásárlókosárba, bevásárlókocsiba mivel könnyen előfordulhat hogy azt a polcok közötti nézelődés közben nem tudják megfelelően őrizni, vigyázni rá. A gépkocsiba való bepakoláskor különösen ügyeljenek arra, hogy vagy tartsák maguknál táskájukat, vagy pedig – ha a gépkocsijuk alkalmas erre – kizárólag a csomagtartó ajtaja legyen nyitva! Így nem válhat kellemetlen élménnyé egy hétköznapi, vagy esetleg ünnepi bevásárlás.
 
 
2.
Kerékpár van-nincs…
 
P. J. kapuvári lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki október elején napközben Kapuváron az egyik általános iskola kerékpártárolójából lakat levágás módszerével eltulajdonította - fia által használt - lezárt állapotban hagyott kerékpárját. A bűncselekménnyel okozott kár: 25.000 Ft. A rongálási kár kb.: 500 Ft.
 
L. M. kapuvári lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki október közepén napközben Kapuváron az utcán lévő kerékpártárolóból a kerékpárját eltulajdonította. A kerékpárt úgy zárta le, hogy a kereket a vázhoz lakatolta. A bűncselekménnyel okozott kár: 20.000 Ft.
 
Lehetőleg forgalmas helyen hagyjuk kerékpárunkat, ahol másokat nem zavar a közlekedésben.  
Jó helynek számít egy olyan terület,  ahol már több kerékpár is parkol, hiszen a lelkiismeretes kerékpárosok figyelnek egymás járművére. Ha nincs a közelben biciklitároló, akkor olyan lehetőleg masszív kovácsoltvas korlátot keressenek, amelyet nem lehet puszta kézzel kirántani a földből. A kikötés előtt győződjenek meg arról, hogy nem kivehető a korlát. A kerékpáros szakemberek azt mondják, a vázat és az első kereket együtt kell a fix tartóhoz rögzíteni, ugyanis ha az első kerék tengelye "gyorszáras" és ha nem kötik a korláthoz, akkor pillanatok alatt leszedhetik tolvajok az első kereket.
Semmiképpen ne a gumiborítású gyenge sodronyból készült lakatot válasszák, ugyanis ezt csípőfogóval másodpercek  alatt szét lehet vágni. Az edzett, hőkezelt lánccal és az úgynevezett 'U' lakattal egyszerre több kétkerekűt is lezárhatnak akár. A két lakatfajta biztonságosabb, egyszerű használni és csak elektromos vágóval lehet eltávolítani, de ahhoz hosszú percek szükségesek. Ezért érdemes olyan helyre kötni a kerékpárt, ahol erre nincs elég ideje a tolvajnak  vagy zárt helyen, mindenképpen zárható lelakatolt tárolóban.
Természetesen nincs tökéletes védelem, de minél rövidebb idő áll a tolvaj rendelkezésére, annál kisebb az esélye a sikeres lopásnak.
További hasznos tanácsokat olvashatnak az érdeklődők a www.lopottkerekpar.hu internetes oldalon.
 
 
3.
A felelőtlenség ellen nincs orvosság!
 
A kapuvári rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki október végén éjszaka egy kapuvár környéki településen eltulajdonította H. F. Belorusz MTZ 80 típusú mezőgazdasági vontatóját és a hozzá kapcsolt IFA HL61.02 típusú pótkocsit  a lakása mögötti földterületről. A sértett a traktorban benne hagyta az indítókulcsot.  A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 2.500.000 Ft.
 
A település külterületén lévő, bekerítetlen, ki nem világított, őrzés nélküli, riasztóberendezéssel, kamerával el nem látott helyről, a traktor a gyújtáskapcsolójában hagyott indítókulccsal tulajdonították el... Ebben az esetben a vagyonvédelem teljes hiányáról és nagy fokú felelőtlenségről beszélhetünk csak, melynek ahogy a példa is mutatja, meg is lett az „eredménye”.
 
 
4.
„Tuti” üzlet
 
G. Z. Mosonmagyaróvár környéki lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki október végén napközben Mosonmagyaróváron a kórház parkolójában előzetes telefonon történt megbeszélés követően átvett tőle 170.000 Ft készpénzt, hogy a mentőautókból visszamaradt, felesleges 400 liter gázolajat eladja neki. Az ismeretlen személy azonban a pénzzel ismeretlen helyre távozott, cselekményével tévedésbe ejtette a sértettet és ezáltal neki anyagi kárt okozott. A bűncselekménnyel okozott kár: 170.000 Ft.
 
Nem egyedi esetről van szó, gyakran becsapják az olcsón nem legálisan üzemanyagot vásárolni kívánó személyeket hasonló trükkökkel. Minden esetben olyan cégre hivatkoznak, ahol több járművet használnak folyamatosan (pl. fuvarozó cégek, vagy a fent olvasható esetben mentők) és roppant kedvező ajánlattal állnak elő. Az is bűncselekmény, ha valaki a munkáltatója üzemanyagát adja el, de legtöbbször ez nem is történik meg. Csupán csak keresnek egy hiszékeny embert akit becsaphatnak. Üzemanyagot benzinkúton vásároljanak és nem érheti Önöket a példában bemutatott csalódás!
 
 
5.
Ismét próbálkoznak a „csatornajavítók” !
 
L. J-né tett bejelentést ismeretlen tettesek ellen, akik az engedélye nélkül kicserélték a lakása ereszcsatornáját szeptember végén napközben egy Győr melletti kistelepülésen. A kéretlen munkáért 81.000 Ft-ot akartak elkérni, amit nem fizetett ki. Mikor megemlítette, hogy rendőrt hív, a személyek villámgyorsan beszálltak a külföldi rendszámú autójukba és nagy sebességgel elhajtottak. Kára nem keletkezett.
 
Időről-időre megyénkben felbukkannak magyar vagy külföldi rendszámú autóval közlekedő személyek, akik a családi házak ereszcsatornájának cseréjére vállalkoznak. Vagy megalkudnak a tulajdonossal, vagy csak nekiállnak a munkálatoknak. Minden esetben egyszer csak abbahagyják a munkát és jelentős összeget kérnek a munkájukért. Soha ne álljanak szóba ilyen magukat ajánló önjelölt munkásokkal! Rossz minőségű munkát végeznek, sok esetben nem is fejezik be a megkezdett munkát, illetve irreálisan magas összeget kérnek munkájukért, amit a sértett megfelelő árajánlatok hiányában nem tud a valós árral összehasonlítani. Mindig olyan szakemberrel végeztesse a munkát, akiben megbízik és lehetőség szerint szerezzen be több árajánlatot is, mielőtt megbízna valakit. Amennyiben a fenti példában is bemutatott személyek próbálkoznának Önöknél, haladéktalanul értesítsék hatóságunkat!
6.
Gázcsere telep látogatás csere nélkül
 
A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki október végén éjjel egy Csorna környéki településen lévő vegyesbolt udvarán található kerítéssel körülhatárolt gázcsere telepre, a telep ajtaján lévő lakat levágását követően behatolt, majd a gázpalack tároló kaloda ajtajának kifeszítését követően eltulajdonított 33 teli és 4 üres 11,5 kg-os PB gázpalackot. A bűncselekménnyel okozott kár: 551.000.- Ft, rongálási kár 5.000.- Ft.
 
A Csornai Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki október végén éjjel egy másik Csorna környéki településen lévő bolt udvarán található kerítéssel csak részben körülhatárolt gázcsere telepre, a telep ajtaján lévő lánc levágását követően behatolt, majd a gázpalack tároló kaloda ajtaján lévő lakat levágását követően eltulajdonított 15 teli és 24 üres 11,5 kg-os PB gázpalackot. A bűncselekménnyel okozott kár: 182.500.- Ft, rongálási kár 2.000.- Ft.
 
Fenti két eset nem egyedi, mint látható sok közös van bennük nem csak az eltulajdonítás módszere és a céltárgy esetében. Érdemes megtekinteni a rongálási kár összegét, így következtethetünk arra, hogy milyen „védelemmel” látták el tulajdonosaik a területet. Kérjük hogy biztonságos zárszerkezetekkel, valamint megfelelő éjszakai megvilágítással tegyék biztonságosabbá üzleteiket, telephelyeiket.
 
7.
Hírlevelünkhöz mellékeljük az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat tájékoztató anyagát és plakátját.
 


Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményében, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnek egyik főosztályaként 2005 óta foglalkozik a hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak), prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak segítésével.
Az információnyújtás mellett azonnali segítséget nyújt a bántalmazás miatt kialakult válsághelyzetben, krízisbe került állampolgárok részére. Rászorultság esetén, a klienssel egyeztetve, titkos menedékhelyen történő azonnali elhelyezésben is tud segíteni.

Amennyiben egyéb segítő lehetőségek helyett az elhelyezés válna szükségessé, úgy a krízisotthonokban, amelyek titkos intézmények, az elhelyezés 4 hétre szól, ami indokolt esetben, maximum további 4 héttel meghosszabbítható. Az ellátás díjtalan. A gondozás során a krízisotthon szakemberei segítik a rászorulót a probléma hosszabb távú, biztonságos megoldásában, továbbá kapcsolatot tartanak az illetékes családsegítő és gyermekjóléti szolgálatcsaládgondozójával.

Szabad férőhely esetén a rászorulónak önállóan, saját költségén kell eljutnia az ország területén található krízisotthonok valamelyikébe, a krízisotthon munkatársával megbeszélt részletek szerint. A telefonszolgálat szállításban sajnos nem tud segítséget nyújtani. Amennyiben a kliens, saját mobil elérhetőséggel nem rendelkezik, úgy a krízisotthon munkatársa, az illetékes családsegítő és/vagy gyermekjóléti szolgálat segítségével, a szolgálat által megadott telefonszámon keresztül állapodik meg vele az odautazás részleteiről.
Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében e-mailen keresztül is történik segítségnyújtás. A segítségkérő leveleket a szolgálat az okit@ncsszi.hu címre várja.
Telefonszolgálatunk az ország egész területéről, éjjel-nappal, ingyenesen, vezetékes vagy mobil hálózatról is hívható a 80/20-55-20-as telefonszámon.
A szolgálat munkájáról tájékozódhatnak megújult honlapunkon, a www.bantalmazas.hu címen.
Lajter Zsuzsanna
főosztályvezető
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
+36-20/947-82-88
www.bantalmazas.hu
 

2012. augusztus
 
Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!
 
 
1.
Trükkös elkövetők és áldozataik
 
Sopronban július elején értesítette egy 78 éves férfi a rendőrséget, mert aznap reggel szokása szerint elment vásárolni, majd mikor hazafelé tartott a ház előtt várt rá egy ismeretlen idősebb férfi. Közölte vele, hogy nyert és ennek kapcsán menjenek fel a lakásba, hogy átadja a nyereményt. Ő ennek eleget téve felment a személlyel a lakásába – bár közölte, hogy nem játszott semmiféle nyereményjátékon -,  ahol az ismeretlen átadott neki egy „Bachmayer Solingen” edénykészletet, és azt mondta, ha van itthon ékszere vagy pénze azt szeretné megnézni. A sértett a kérésnek eleget tett és elővette a felesége ékszereit és 100 ezer forintot, majd átadta neki. A személy ezt követően gyorsan eltávozott a lakásból az átadott értékekkel.
 
Egy 82 éves hölgy a Győri rendőrkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, akik július elején lakcímén egy Győr környéki kistelepülésen dél körüli időben magukat E-ON dolgozónak kiadva kicsaltak tőle 140.000 Ft-ot. A hölgyet telefonon hívta egy hang, hogy az E-ON-tól van és nyissa ki az ajtót nekik. Ott elmondták, hogy 11.000 Ft-t kap vissza a cégtől, de csak 20.000 Ft-osuk van, kérték adjon vissza 10.000 Ft-ot. A hölgy elővette a pénzét és odaadta a kért összeget, mire az ismeretlenek közölték, hogy nem jó, mert megrágta a bankjegyet az egér, adjon egy másikat. Ezt így folytatták, míg végül 140.000 Ft-ot adott át nekik, akik ezt követően a lakásból hirtelen távoztak.
 
Ahogy már számtalanszor hangsúlyoztuk, a különféle szolgáltatók munkatársai hivatalos és egységes  fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, illetve soha nem visznek személyesen pénzt ügyfeleiknek. Például túlfizetés esetén egyszerűen levonják a következő hónap egyenlegéből a különbözetet. Amennyiben Önök nem vettek részt nyereményjátékban, ne dőljenek be a határozott jó fellépésű idegeneknek, akik ennek az ellenkezőjét állítják! Ha ilyen személyekkel találkoznak, ne engedjék be őket lakásukba, házukba és haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112-es ingyenes hívószámon!
 
 
2.
Mindig azok a gépkocsiban hagyott értékek…
 
A Kapuvári Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki július közepén 22.00 óra és 24.00 óra közötti időben Kapuváron a tulajdonos  háza előtt parkoló személygépkocsi  jobb első ablakát betörte és a jobb első ülésén - kívülről látható helyen - hagyott táskát, benne lévő értékekkel. A bűncselekménnyel okozott kár: kb: 40.000 Ft. A rongálási kár: kb: 25.000 Ft.
 
A Győri Rendőrkapitányságon tett feljelentést az a Győr környéki középkorú úr, akinek július elején 12.30 óra körüli időben az egyik győri étterem parkolójában leállított és záratlanul hagyott  személyautójából ismeretlen tettes eltulajdonította a pénztárcáját a benne lévő irataival és készpénzével  és mobiltelefonnal együtt. A lopással okozott kár: kb. 70.000,-Ft. Rongálási kár nem keletkezett.
 
A tapasztalatunk szerint az elkövetők továbbra is akkor hajtják végre a gépkocsi feltörést, ha biztosak benne, hogy zsákmányra tesznek szert, mert kívülről (az ablakon keresztül) látszik, hogy értékes dolog van a járműben.
 
 
3.
Barátság…
 
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon indult eljárás magánokirat-hamisítás vétsége miatt egy 15 éves környékbeli kistelepülésen lakó hölgy ellen, aki július végén Mosonmagyaróváron az egyik üzletben bolti lopást követett el. A  csoportvezető a lopásról jegyzőkönyvet vett fel, melyben a fent nevezett személy barátnője és falubelije a szintén 15 éves hölgy adatait diktálta be, és a jegyzőkönyvet barátnője nevében írta alá.
 
Némelyek roppant ravasznak gondolják magukat és fiatal hévvel azt gondolják, hogy ők bizony becsapnak mindenkit. A fenti hölgynek nemcsak a lopásért, de a magánokirat hamisításért is felelnie kell. Már önmagában a lopás ténye is elítélendő cselekedet, de a hölgy valami miatt úgy gondolta, hogy hamis adatok bemondásával megúszhatja a felelősségre vonást. De mint látható, hiába ravaszkodott, sorsát nem kerülheti el.
 
 
4.
A szabadság, nyaralás ideje alatt se feledkezzenek meg az egészséges bizalmatlanságról és óvatosságról, a kellő elővigyázatosságról!
A tolvaj nem megy szabadságra!
A biztonsági szabályok betartása egyszerű és nagyon sok kellemetlenségtől kímélheti meg!
 
A legtöbb embernek a nyár kikapcsolódást, pihenést és szórakozást jelent, s talán éppen ezért kicsit óvatlanabbak az értékeikkel. Pedig a figyelem és az elővigyázatosság a szabadság alatt is éppen olyan fontos, mint máskor, hogy a tolvajok ne tudják megkeseríteni a jól megérdemelt pihenést.
Gyakran előfordul, hogy több százezer forintnyi értéket (kamerát, útlevelet, pénzt, ékszert, iratokat – személyi igazolvány, forgalmi engedély, jogosítvány, bankkártya, lakáskulcs, kulcs) hagynak az emberek szerte a vízparton, strandon, törölközővel letakarva, vagy az autóban bezárva. Az elveszett, vagy ellopott dolgok pótlása sokszor nem egyszerű, arról nem is beszélve mennyi pénzbe, utánajárásba és idegeskedésbe kerül.
 
Ami nincs Önnél, azt nem lehet ellopni!
- Sporthoz, játékhoz, a strandra, csak azt vigye magával, amire tényleg szüksége van;
- Ha nem tud lemondani értékeiről (ékszer, bankkártya, nagyobb pénzösszeg stb.), vagy
- Önnél van, mert szükséges (iratok, kocsikulcs, bankkártya stb.), ne hagyja őrizetlenül. A strandon vegye igénybe az értékmegőrzőt;
- A bankkártyát soha ne tárolja együtt a pin kóddal;
- Soha ne hagyja értéktárgyait, pénzét, iratait a gépkocsijában! A csomagtartó ugyan biztonságosabb, de az sem széf!
- Használjon övtáskát. Strandoláshoz napjainkban már kapható a vízálló változat is.
- Beszéljen gyermekeivel, hogy ők is megtarthassák a biztonsági előírásokat.
- Ha mégis lopás áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget, a bankkártyát, telefonja SIM-kártyáját pedig tiltassa le!
 
Igencsak megkeserítheti örömüket, ha a jól sikerült nyaralásból arra érkeznek haza, hogy az otthonukban járt hívatlan látogató „megszabadította” Önöket a lakásban hagyott értékeiktől.
 
Mire figyeljenek?
A legtöbb betörő az ajtón át hatol be, ezért a nyílászárók védelme a legfontosabb. Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és a garázs ajtajaira és ablakaira egyaránt. Tudjuk, hogy amit ember bezárhat, azt ember ki is tudja nyitni, de nem mindegy milyen áron és mennyi idő alatt. A lakások behatolás elleni védelme kettős célt szolgál: egyrészt a betörő számára jelzi, hogy nem lesz könnyű dolga – tehát megelőzési funkciója van -, másrészt feltartja a betörőt, esetenként olyan hosszú időre, amely már elég arra, hogy leleplezzék, tetten érjék. Alkalmazhatnak továbbá jelző-riasztó rendszereket. Megfelelő védelmet nyújthatnak a helyi szirénák, zajkeltők, ha a szomszédságban lakók figyelmét előzetesen felhívták a hang- illetve fényjelzés jelentésére. A másik megoldás, az úgynevezett távriasztás, melynek lényege, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy a betörő „dolgozni” kezdett, otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli az illetéktelen behatolást és elfogókat küld a helyszínre.
Nyaralás idejére bízzák meg a szomszédokat, ismerősöket, hogy rendszeresen ellenőrizzék lakásukat, a postaládát is ürítsék ki. Az Internet különböző társasági oldalain közzétett értesítések és hírek a család éppen aktuális tartózkodási helyéről a rossz szándékú emberek érdeklődését is felkeltheti; ezért célszerű elkerülni az ilyen helyzeteket.
Nagyobb pénzösszeget, ékszereket, kötvényeket, egyéb értékes tárgyakat a távollét idejére célszerű pénzintézet őrzésére bízni.
 
Vagyonuk és értékeik védelme mellett gondoljanak saját és gyermekeik testi épségének, életének megóvására is a közlekedés és a nyári fürdőzés szabályainak a betartásával.
A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak az állandó változó mélységű és hőmérsékletű víz miatt.
A kikapcsolódás reményében a strandokat és kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe hűsölés céljára, mert a biztonságos fürdőzési övezetet és annak végét – mély víz – mindig a fürdést engedélyező tábla, zászló vagy bója jelzi, emellett kiképzett felügyelő vigyáz a strandolókra.
 
Köszönjük, hogy megfogadja tanácsainkat, kellemes nyaralást kívánunk!
 

 
 
 
                                                                                  Tisztelettel:
 
 
 
Kovács Sándor r. alezredes
osztályvezető


Vissza...