ÜGYESEN Egyesület


Levelezési címünk:
9482 Nagylózs, Arany J. u. 2.
Tel.: 06-20-545-9005

Nevünk mozaikszó:

Ügyes Gyerekek
Eleven Seregének
Egyesülete Nagylózson

Hagyománnyá vált programjaink:
Húsvéti Játszóház
Nyári Kézmű
vestábor
Karácsonyi Játszóház
Jézuskaváró Játszóház

Szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinken, tagjaink sorában, vagy támogatóink között.

Támogatásaikat, mint pl. az adó 1%-ának felajánlását pedig szívből köszönjük!

Adószámunk:  18972089-1-08Az egyesületről néhány szó:

Az ÜGYESEN Egyesület 2000-ben alakult és 2003-ban lett hivatalosan bejegyezve. A szervezet célja: a gyerekek életminőségének javítása, az ifjúság testi-, lelki és szellemi nevelése, szabadidős tevékenységének fejlesztése, kulturális rendezvények szervezése, hagyományok ápolása, népi- és moderntánc szervezetek támogatása, játszóházak, kézművesnapok és táborok, kirándulások szervezése.
 
A jelenleg 39 főből álló tagság a tagdíjakból, önkormányzati támogatásból, az adó 1% visszautalásból és pályázatok segítségével finanszírozza működését és az általa szervezett programokat.
 
Hagyományos programjaik: játszóházak Húsvét előtt, Advent idején és Karácsony napján, a Nyári Kézműves és Tánc Tábor, a szeptemberi Szalmabáb verseny, és a téli Szeretet Ruhavásár, melynek bevételéből ajándékcsomagokat készítenek azoknak a Nagylózson működő Időskorúak Otthonában lakó időseknek, akiket senki nem látogat.
A gyerekek szabadidő-eltöltésének színesítéséhez, minőségének emeléséhez készíttettek már szabadtéri óriás sakktáblát, homokozóházat, szalonnasütőt. Pályázat segítségével megújult a régi játszótér, az óvodával szembeni zöld területen kis játszótér épült sétautakkal és a focipálya labdafogó hálókat és fedett kispadokat kapott, továbbá a székhelyként is funkcionáló Kultúrterem új széket és asztalokat kaphatott.
A szervezett papírgyűjtés és szemétszedés, a közterek szépítésében vállalt segítségnyújtás (melyet a gyerekek bevonásával végeznek), nemcsak a helyi identitást, de a gyerekek lakókörnyezethez kapcsolódó felelősségtudatát is erősíti.
Az egyesület 2012-től tagja az Alpokalja-Fertőtáj Vidékfejlesztési Egyesületnek.
 Több táncolni vágyó gyermekcsoportot is segített az ÜGYESEN Egyesület fennállása óta. Kezdetben néptánc-, majd mazsorett-, később moderntánc csoport "táncoltatta a gyerekeket, sőt néha a szülőket is.Fényképek a játszóházról:NagylózsiKumm
Nagylózs, Győr-Moson-Sopron Megye
Nagylózs község Győr-Moson-Sopron megye nyugati szélén, a Fertő-tótól délre, a Kisalföld síksága és a nyugati dombvidék találkozásánál fekszik. Szélkerekek mutatják az utat falunk felé. Itt mindig fúj a szél. Kipeckelt szájú jobbágyoknak köszönhetjük XII. századi kápolnánkat. Összetartóak, vendégszeretők, szorgalmasak (és szerények) vagyunk. 7 Egyesülettel büszkélkedhetünk. Közülük az Ügyesen Egyesület és a Sport Klub tagjaiból alakult NagylózsiKumm Színjátszó csoport adja elő az ismeretlen szerző és saját öltetek alapján készült:
 
Kikérem magának!
című komédiát - 30 perc
2018. január
 
Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr… élt egyszer egy Árpika, aki nagyon szerette Sárikát.  Elhatározta hát, hogy feleségül veszi. A komédia helyi hagyományt dolgoz fel. Nagylózson a mai napig így kérik és adják ki a menyasszonyt.
 
Előadják: Mesélő, Lajos, Böske - Tóth Péter, Apa - Farkasi György,  Anya – Rákóczi Vivien,  1. Kikérő és a pap - Németh Patrik,  2. Kikérő – Mikó Szilárd, János bácsi – Farkas Tamás, Vőlegény – Markó Dávid, Menyasszony – Farkas Eszter, Jóska – Varga Balázs, Mihály bácsi – Takács Sándor, Pista – Béli Bence, Öregasszony – Fülöp Máté, Dundi Dorka – Rákóczi Lászlóné, Sánta Sára – Farkasi Dóra, Pösze Anna – Szigeti Éva, Pintboros legények – Farkas Tamás, Takács Sándor, Mikó Szilárd,
 
Közreműködők: Csoportvezető – Rákóczi Lászlóné, Szakmai mentor – Marosszéki Tamás színművész (Sopron – Petőfi Színház),  Díszlet – Burus-Négyesi Rita és Fülöp Máté
Elkészültek a sétaút és a kerékpáros ügyességi pályák földmunkái!!!Szalmabábverseny!


További információk és fotók a Hírek között.
Nyári Kézművestábor 2018. augusztus 13-17. a Kultúrteremben Nagylózson


15 gyermek alkothatott különféle technikák megismerésével és kipróbálkásával, 4 diákmunkás és egyesületünk aktív tagjai segítségével 5 napon át.

További fotók az Életképek című honlap aloldalon láthatók.
 
A nagylózsi fiatalok számára fontos a közösség, ahogy a helyi közösségnek is nagyon fontos a huszonéves korosztály. Ezért is pályázott az ÜGYESEN Egyesület a TESCO felhívásra.KÖSZÖNJÜK SZAVAZATAITOKAT !
2. helyezettként 200.000 Ft-ot nyertünk a Sportparkhoz!Nagylózs egyesületünk nevezésével bejutott a TESCO „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatán azon 3 szervezet közé, akikre szavazni lehetett május 7-étől június 4-éig a soproni Tesco áruházakban.

 
A gyűjtődobozon ezt olvashattad rólunk:
 
„Sziasztok!
Nagylózson Sportligetet  építenénk, kerékpáros ügyességi pályával, sétaúttal, ahol ha akarsz futsz, ha akarsz tornászol, vagy csak élvezed az árnyas ligetet, a madárcsicsergést és a friss levegőt.
Nagy itt az összetartás, hát tarts te is velünk!  Mozogjunk együtt kicsik és nagyok, fiatalok, aggastyánok!
Mi szeretünk együtt lenni, szeretünk élni. Hogy sokáig éljünk, mozognunk kell. Van kedved velünk mozgásban lenni? Ha igen, akkor szavazz ránk!
Köszönjük!”
 
 


Az első helyezett 400.000 Ft, a második 200.000 Ft, a harmadik pedig 100.000 Ft támogatást kapott célja megvalósításához.


Pályázati és közösségépítő siker!
MEGHÍVÓ
Kedves Nagylózsiak!
A NagylózsiKumm nevű fiatalokból álló kis csoport
szeretettel meghívja Önt és kedves családját

2018. április 28-án 18:00
órai kezdettel a kultúrteremben tartandó
”Én elmentem a vásárba”
című tréfás előadásra.
 
A Nemzeti Művelődési Intézet „135 + 1 = A jövő zenéje” címmel pályázatot hirdetett, Kodály Zoltán munkásságához kapcsolódóan.
A nagylózsi fiatalok - „vendégművészekkel” kiegészülve – a pályázati felhívásra kis népmesébe illő tréfás jelenetet adnak elő, mely az „Én elmentem a vásárba” című, Kodály Zoltán által gyűjtött népdal köré épül. A szöveget a
 fiatalok saját maguk írták.
A pályázat feltétele, hogy helyi rendezvény keretében adják elő a közösségépítő próbák során kitalált darabot.
A fiatalok a pályázat segítségével elnyert összeget a focipályán található öltöző-előtető meghosszabbítására szeretnék fordítani.
 
Kérünk Benneteket/Önöket, hogy jelenlétetekkel/jelenlétükkel támogassatok/támogassanak bennünket!
Gyertek, énekeljünk együtt! A zene mindenkié….
 
 
 
 
Szereposztás:
 
Szegény ember - Farkas Tamás
Asszonya - Rákóczi Kitti
Lánya - Varga Eszter
 
A vásárosok:
Licskai Zsanett
Fülöp Máté
Béli Bence
Markó Dávid
Varga Balázs
Mikó Szilárd
Farkasi György
Takács Sándor
Németh Patrik
Reichardt Péter
 
Ének - Rákóczi Vivien
 
Furulya - Farkas Eszter
          - Szigeti Éva
 
Ostorforgató - Rákóczi Lászlóné
 
Segítő, díszlet - Burus-Négyesi Rita


 
 JÉZUSKAVÁRÓ JÁTSZÓHÁZ a Könyvtárban (Nagylózs, Kossuth u. 21.)

2018. december 24-én, 14-17 óráig

 


HÚSVÉTI JÁTSZÓHÁZ 2017. 04. 01.ADVENTI JÁTSZÓHÁZ 2015.

További fotók az Életképek/ Húsvéti Játszóház 2015 mappában                                                                 2014.
Jézuskaváró Játszóház a Kultúrteremben

2014. december 24-én, 15 órától 17 óráig


Pintér Józsefné Erzsi néni vezetésével.

Szeretettel várunk minden gyermeket és felnőttet!
ÜGYESEN EgyesületDecember 3-5. SZERETET RUHAVÁSÁR a Kultúrteremben.
A bevételből Szeretetcsomagokat állítunk össze az ünnepeket egyedül töltő idősek számára.

Szeptember

SZALMABÁBVERSENY
AugusztusNYÁRI TÁNCTÁBOR  július 31-augusztus 2. Jelentkezni Ilyés Alexandra tánccsoport-vezetőnél.

Nagylózs Község Önkormányzatának segítségével az ÜGYESEN Egyesület 2.999.968 Ft támogatást nyert a Darányi Ignác Terv keretein belül az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap közreműködésével "Ebergőc és Nagylózs közösségeinek kulturális közeledése " pályázat megvalósításához. 100 db széket, 10 db asztalt és egy asztalszállító kocsit vásároltunk a Kultúrterembe, továbbá operett-előadásokat szerveztünk az ebergőci Nyárbúcsúztatóra és a nagylózsi Idősek Napi Ünnepélyre. Roll-up, plakát és szórólap is készült.


Április


Február és március:
2014. 02.22.


       

                                               

Nagylózs Község Önkormányzatának segítségével az ÜGYESEN Egyesület 10.783.795 Ft támogatást nyert a Darányi Ignác Terv keretein belül az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap közreműködésével "Közösségerősítő fejlesztések Nagylózs községben " pályázat megvalósításához. Megújul ezáltal a régi játszótér, az óvodával szembeni zöld területen kis játszótér épül sétautakkal és a focipálya labdafogó hálókat és fedett kispadokat kap.Az óvodával szembeni füves területen megkezdődtek a munkálatok. A sétautak már megvannak...


 


 
Egyesületünk 2001-ben alakult és 2003-ban vált hivatalosan bejegyzetté azon gondolatok által vezérelve, hogy a Nagylózson élő gyerekeknek és ifjaknak új perspektívákat mutassunk, melyek valahol a számítógépet rejtő szoba falain kívül, de az Üveghegyen innen találhatóak. Az egykor számunkra annyi örömöt adó, pezsgő ifjúsági élet visszavarázsolásán fáradozunk. Magot szórni is szeretnénk, mely igényt terem: a színvonalas közösségi életre, a barátokkal eltöltött élettel teli életre.

Az alapszabályban meghatározott célunk:
a Nagylózson élő gyerekek életminőségének javítása, különös tekintettel az ifjúság testi-, lelki-, és szellemi nevelésére.
 A gyerekek szabadidős tevékenységének fejlesztése, kulturális rendezvények szervezése, népművészeti és a helyi hagyományok
ápolása. Korszerű eszközök és berendezések beszerzése, működtetése.

Az alapítók elsősorban anyukák és nagymamák, akik az éves tagdíj fizetésével és munkájukkal teszik lehetővé az egyesület működését.
Nagylózs Önkormányzata fő támogatónk, de az Egyházközségnek, Általános Iskolának, Óvodának, helyi egyesületeknek és a falu lakosságának is sokat köszönhet egyesületünk, legyen szó teremről, berendezésről, vagy egy kosár almáról.

 
Igyekszünk kihasználni a pályázati lehetőségeket, melyek segítségével elsősorban új eszközöket szerzünk be,vagy tevékenységeinket bővítjük.
 
 


Működésünkről röviden:

Az ÜGYESEN Egyesület
20 aktív és 20 pártoló taggal működik jelenleg.
Elnökségünk négytagú: elnök, elnök-helyettes, titkár és pénztáros tisztségekkel.
 
A tagok éves tagdíjat fizetnek (1000 Ft/év) és munkájukkal segítik az egyesület tevékenységeit.
 
A nagylózsi Önkormányzat biztosítja számunkra a játszóházak helyszíneit és évente 50.000 Ft-ot ad működésünk segítésére. Székhelyünk is önkormányzati tulajdon: a Kultúrterem.
További bevételeink a számunkra felajánlott adó 1%-okból és pályázatokból származnak.
 
Egyesületünk 2010 novemberében vált közhasznúvá.

      Minden évben megrendezzük székhelyünkön (néha újdonságokkal felváltva) a Húsvéti és a Karácsonyi Játszóházat, melyek az ünnepek előtt lehetőséget adnak ajándéktárgyak és dekorációk készítésére a gyerekek, szüleik és minden érdeklődő számára. Itt lehetőség van azok bemutatkozására is, akik táncolni, vagy zenélni tanulnak Nagylózson.
      Ugyancsak minden év december 24-én Jézuskaváró Játszóház foglalja le a kicsiket a Falumúzeumban addig, míg otthon az „angyalok szorgoskodnak”.
      Majdnem minden nyáron tábort szervezünk a gyerekeknek, ahol a kézművesség mellett a közeli szépségeket, értékeket is megláthatják a résztvevők és táncolni is tanulhatnak.
 
Egyesületünk munkájáról szórólapokat is készítünk, melyek nemcsak számunkra nyújtanak összefoglalást, hanem a falu lakosságának és a rendezvényeken résztvevőknek is.


Előző évi tevékenységeink